Het ontstaan van de truck races in Nederland

In het begin werd er bij truckraces met alledaagse vrachtwagentrekkers gereden. Maar grote belangstelling van kijkers, organisatoren en track eigenaren zorgde ervoor dat de serie zich snel ontwikkelde. Nu zijn er nationale en internationale wedstrijden, met organsiaties die zich grotendeels aan de reglementen van het FIA ??ontwerp voor deze sport zullen confirmeren.

Truck Racing is een motor sport die zijn oorsprong in Amerika heeft. Deelnemers reden veelal met hun truck met oplegger e.d naar het evenement. De deelnemr koppelde de trekker los en ging racen, welke meestal op een onverharde racebaan gebeurde. Eind jaren 70 besloten een aantal Nederlandse fans om truckraces in Nederland te gaan organiseren, echter wel op de verharde weg. In 1980 was het eerste truckrace evenement een feit. In 1981 werd de Stichting Truck Racing Kracht Festival opgericht welke de rol als organisator op zich nam. Deze stichting was de eerste in Europa!

Internationale wedstrijden en organisaties

De grote belangstelling van kijkers maakte de sport populair en dat resulteerde in meerdere wedstrijden per jaar, internationale wedstrijden en professionele truckrace teams en coureurs. In die tijd vond ook de 24 Heures de Camion plaats in Frankrijk (Le Mans). In het buitenland werden ook steeds meer wedstrijden georganiseerd, zoals in Engeland en Duitsland. Daarom werd in 1984 de European Truck Racing Organisation opgericht(ETRO)later hernoemd naar ETRA. Het Europees Kampioenschap werd gedurende 10 jaar begeleid door deze organisatie. Sinds 1994 is de hosting van het kampioenschap ondergebracht bij de FIA en is de ETRA nu het trucksport onderdeel van de FIA.
Truck Nation - Meer oude fotos

Mantorp Park 1985

Een blik in het verleden met Barrat (26), Mantova (48), Zandbergen (41), Levett, Rangoni, van Koeveringe (42), Powell (8) and Maurice Monfrino

Truckrace teams

Racetrucks

Truckraces

Ideen, vragen of opmerkingen?

Deel & like!

ADMIN